Delicious-lehden edellisessä numerossa hehkutettiin Yotam Ottolenghin uutta keittokirjaa "Plenty". Sisältää kuulemma uudenlaisia, Lähi-idän sävyisiä slaatteja ja muita herkkuja.

Kyseisellä herrallahan on Lonton suunnalla ilmeisesti parikin ylistettyä lounaspaikkaa, joista on saanut lukea sekä englanninkielisistä blogeista että ruokalehdistä. Kun vielä reseptit lehdessä olivat oikeasti kiinnostavia niin arvatkaapa mikä kirja minulle on postissa matkalla Play.comista ? ;-)

Kirjaa odotellessa olikin hyvä hetki testata lehdestä löytyvä linssi-tomaatti-Gorgonzola-salaatti.

Kuva ei ehkä ole paras mahdollinen. Siitä ei välity se harmoninen makujen tasapaino, joka salaattia syödessä leviää suuhun. Samoin sipulia olisi pitänyt laittaa suhteessa enemmän kuin mitä minä tulin joukkoon sekoittaneeksi. Mutta silti, ehdottomasti kokeilun arvoinen resepti.

1 punasipuli ohuesti siivuttuna

1 rkl punaviinietikkaa (tai omena-hunaja etikkaa, jota meiltä löytyi kaapista)

1 tl suolaa

250g vihreitä linssejä - mielellään niitä pienempiä (Puy tai Castelluccio), jotka eivät muussaannu keitettäessä

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

3 rkl silputtua persiljaa

3 rkl silputtua ruohosipulia

4 rkl silputtua tilliä

80g mietoa Gorgonzolaa

 

uunitomaatteihin :

400g kirsikkatomaatteja puolitettuina tai 4-5 luumutomaattia lohkoina

timjaminoksia, oliviöljyä, balsamietikkaa

 

Aloita tomaateista. Levitä tomaatit leikattu puoli ylöspäin leivinpaperille pellin päälle. Asettele timjaminoksat tomaattien päälle, valuta oliiviöljyä ja viinietikkaa, ripottele hiukan suolaa. Anna kuivua 120 asteisessa uunissa n1,5h. Poista isot timjaminoksat ja anna vähän jäähtyä.

Laita sipulisiivut kulhoon ja kaada päälle viinietikka ja ripottele suolaa. Sekoita ja anna mehustua ja pehmitä ainakin muutaman minuutin ajan. Sekä sipulia että varsinkin lientä saa olla mielestäni reilusti maustamassa mietoja linssejä, joten jos haluat kirpakampaa salaattia niin tuplaa vaikka etikan määrä...

Keitä linssit paketin ohjeen mukaan ja valuta siivilässä. Sekoita sipulin kanssa. Lisää oliiviöljyä. valkosipuli ja vähän pippuria. Anna jäähtyä.

Sekoita lopuksi yrtit linssien sekaan ja kokoa salaatti lautaselle linssit, tomaatit ja Gorgonzola kerroksittain. Kaada päälle tomaattien liemi pelliltä.

Ohjeen mukaan salaatti olisi näin heti syötävissä, mutta me totesimme, että kannattaa vielä antaa seistä jonkun aikaa. Kastikkeet saavat aikaa imeytyä vielä lisää ja maut tasaantuvat.

Seuraavana päivänä lisättiin vielä vinegrettiä vähän kostukkeeksi, eikä mennyt salaatti siitä piloille.

Tätä tullaan meillä tekemään varmasti vielä uudelleen. Innolla odotan kirjan saapumista ja uusia kokeiltavia reseptejä :-)