Viimeisimmässä Glorian ruoka ja viini - lehdessä tehtiin mantelisahramipullia. Niitä piti tietenkin kokeilla ja laittaa pakkaseenkin juhannuksen mökkiherkuttelua varten.

IMG_0971.jpg

Näistä tuli tosi muhkeita. Vähän vissiin liioittelin rullan koon kanssa, eli kannattaisi ehkä tehdä vähän enemmän ja pienempiä...

Sahramibriossit (24kpl)

1 ops (0,5g) sahramia
2 rkl vettä
2 dl kevyt- tai täysmaitoa
50g tuorehiivaa
n.13 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 appelsiinin raastettu kuori
200g voita
1 1/2 dl kidesokeria
5 kananmunaa

täyte :
300g mantelimassaa
100g voita
1 dl tomusokeria
1 dl hienoksi rouhittuja pistaasimanteleita (meillä niiden puutteessa hasselpähkinää)

lisäksi 1 kananmuna ja tomusokeria

Tee taikinajuuri. Liuota sahrami lämpimään vesitilkkaan. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sahrami, 2 dl vehnäjauhoja, suola, kardemumma ja raastettu appelsiininkuori. Sekoita ja anna kohota peitettynä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1/2h.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munien rakenne rikki toisessa kulhossa. Lisää voi-sokerivaahto ja kananmunat taikinajuureen. Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinapalat jauhojen avulla levyiksi. (n.20cm * 20cm).

Raasta mantelimassa karkeaksi. Vatkaa mantelimassa, voi ja tomusoker pehmeäksi ja lisää pistaasirouhe. Levitä puolet täytteestä ensimmäiselle takinalevylle. Kääri taikina rullalle kääretortun tapaan ja leikkaa viipaleiksi.

Kohota briossit voidelluissa (tai paperilla vuoratuissa muoffinssivuoissa) muoteissa kaksinkertaisiksi. Noin puoli tuntia.

Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele kananmunalla. paista briossit uunin keskitasossa kauniin värisiksi, noin 12-15 min. Koristele tomusokerilla.