Tämän hetken suosikkiruokaani ovat pavut kaikissa muodoissaan. Herkullisia ja ravitsevia, eikä niistä tule edes huono olo (tässä tilassa kun aika monesta muusta ruoasta tulee...)  Kaiken lisäksi pavut ovat supertrendikkäitä ja ekologisinakin niitä kasviperäisenä proteiininlähteenä pidetään. Kuluuhan kasvien viljelyyn huomattavasti vähemmän energiaa kuin lihantuotantoon - ja kaiken lisäksi pavut vielä auttavat maan typpilannoituksessakin.

Vaikkei ottaisi trendikkyyttä ja ekologisuutta huomioon laisinkaan niin tämä salaatti on silti aivan ihanaa ! Kaiken lisäksi, vaikka ainekset ovatkin kovasti talvisia kuten vuodenaikakin, niin sitruunainen marinadi tuo kuitenkin kesäisen mielen. Tai sitten se vaan johtuu noista laventelin kuvista ja kulhon keltaisesta väristä.

Alkuperäisen reseptin bongasin viimeisimmästä Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Aika uskollisesti seurattiin, mutta vähän joukkoon lipsahti jääkaapista löytynyttä pekonia ja papusekoitus vaihtui mustasilmäpavuiksi jne...

Alla resepti niin kuin me sen teimme ja hyvästi herkuttelimme. Lisäksi juureksien kypsennyksestä levisi kotiin aivan mahtava tuoksu.

Vähän vaatii suunnittelua noiden papujen marinoimisen aikajanan vuoksi, mutta ei tätä oikein työlääksi voi sanoa. Siinähän nuo likoavat ja kiehuvat itsekseen. Lisäksi siinä on jotain rentouttavan meditatiivistakin, kun salaatti syntyy vaihe, vaiheelta ajan myötä.

 

Lämmin papu-juuressalaatti

juureksia (nappasin mukaan vaan sellaisen valmiin uunijuurespaketin naapurimarketista, taisi olla jotain yli puoli kiloa)

3 rkl rypsiöljyä

1 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl fariinisokeria

ripaus suolaa ja pippuria myllystä

 

lisäksi :

1 dl salaattisiemensekoitusta pannulla paahdettuna (tosin ihan kaikkea ei laitettu kulhoihin)

marinoituja papuja

Aura Gold sinihomejuustoa maun mukainen määrä

silputtua lehtipersiljaa

(pannulla paahdettua pekonia maun mukaan - ei ollenkaan välttämätön)

 

Marinoi pavut jo edellisenä päivänä (huom. Laita likoamaan jo sitä edellisenä, jos teet kuivatuista) Marinadin ohje seuraa perässä.

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sekoita juurespaloihin öljy, viinietikka ja fariinisokeri. Levitä leivin paperin päälle pannulle ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria.

Paista juureksia uunin keskitaossa n. 30-40min, kunnes ne ovat pehmeitä.

Yhdistä juurekset ja marinoidut pavut sekä persilja ja pekoni. Asettele kulhoon ja murusta juusto ja ripottele siemenet pinnalle. Salaattiakin voisi halutessaan lisätä (esim. rucolaa).

 

Marinoidut pavut

(1 pieni punasipuli silputtuna - puuttui meiltä eikä sitä kyllä edes osannut kaivata)

pari valkosipulinkynttä

3/4 omena-hunajaviinietikkaa, jonka puutteessa pistin sekaan valkoviinietikkaa ja täydestä meni

1 dl rypsiöljyä

1 tl sokeria

1/2 tl suolaa

pippuria myllystä

1 tl kuivattua oreganoa

1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori - oikeastaan ohjeessa luki, että puolikkaan, mutta pelkäsin menevän hukkaan

 

Liota ja keitä papuja ohjen mukaan. Sekoita kuumiin papuihin marinadi.

Sekoita marinadia varten sipulit, viinietikka, öljy, mausteet ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Lisää pavut ja halutessasi oregano (tai joku muu yrtti). Anna maustua viileässä seuraavaan päivään.