Jokin aika sitten ystäväni soitti ja kysyi kiinnostaisiko saada puolet viiden kilon kyytönlihapaketista - arvatkaapa kiinnostiko ? Suoraan tuottajalta toimitettuna. Fileet kuulemma menevät suoraan ravintoloihin, mutta jauhelihaa, palapaistia jne. riitti myyntiin yksityisillekin. Pakkohan tuota oli testata.

Liha on tosiaan uskomattoman maukasta ja sitä on syöty meillä jo patana ja ragout-kastikkeena. Tänään olivat vuorossa paketista löytyneet Osso Bucco-palat. Hidas kypsytys kasvisten ja viinin seassa. Lautaselle hentoisesti sitruunalla maustetun risoton kera ja täydellinen nautinto lauantai-iltaan oli valmis. Sen verran nälkäisiä oli pöydässä, että valokuva jäi ottamatta oikeasta annoksesta. Käyttäkääpä siis mielikuvitusta ja uskokaa pois, että kuvassa näkyvä epämääräinen mössö maistui uskomattoman herkulliselle.

Osso Bucco

kolme luista naudan osso bucco -palaa

vehnäjauhoja, suolaa ja pippuria

voita ja oliiviöljyä

1 sipuli hienonnettuna

2 isoa porkkanaa hienonnettuna

pala juuriselleriä hienonnettuna

10 cm pätkä purjoa hienonnettuna

lihaliemikuutio (tai siis se sellainen hyytelön tyyppinen)

laakerinlehti

timjamia

persiljaa

rosmariininoksa

2 dl valkoviiniä

tomaattimurskaa 1 tlk (400g)

loraus siirappia

vettä

Sekoita suolaa ja pippuria jauhoihin ja jauhota lihapalat. Ruskista niihin kunnon väri pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa. Laita ne pataan. Lisää kasvikset pannuun ja kuullota niitä hetki.  Kaada lihan kaveriksi pataan. Lisää valkoviini, tomaattimurska. siirappi ja lihaliemikuutio. Lisää yrtit ja vettä kunnes kaikki padassa oleva peittyy. Hauduta uunissa 175 asteessa n.2h.  Nauti - liha kirjaimellisesti sulaa suussa, mutta kaikkein parasta on tuo makeaan taipuva herkullinen kasviskastike...

 

Valmista sitruunarisotto :

silppua 2 salottisipulia ja hienonna 2 valkosipulin kynttä

Kuumenna 1,5 l kanalientä kattilassa ja lisää joukkoon rosmariininoksa.

Kuullota sipulit pannulla ja lisää joukkoon 400-500g risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio - löytyy nykyään City Marketistakin) . Sekoita. Lisää joukkoon pari desiä valkoviiniä (kunnes riisi peittyy). Anna kiehahtaa. Lisää kanalientä vähitellen, koko ajan sekoittaen. n.25 minuutin kuluttua tuloksena on ihanan valuva, pehmeä risotto. LIsää silloin muutama iso nokare voita ja raasta joukkoon muutaman kourallisen verran parmesaania. Lisää lopuksi joukkoon 1 sitruunan raastettu kuori.

Tarjoile yhdessä Osso Buccon kanssa.