Glorian ruoka ja viini - lehdessä on hyviä leipäreseptejä ja parasta niissä on se, että ne onnistuvat AINA.

Viimeisimmässä reseptissä kerrottiin ranskalaisen maalaisleivän - siis sen ihanan kiinteän, mutta pehmeän ja makoisan rapeakuorisen herkun ohje. En ikinä ole onnistunut tekemään yhtä hyvää leipää (no, joo - tuo  juureen leivottu sekaleipä kyllä aika lähellä - Glorian ohjeita sekin) .

Aika tähän kuluu melkein viikko, mutta juurihan tekeytyy huoneenlämmössä ihan itsekseen, eli vieressä ei tarvitse vahtia. Minä pistin alkuun sunnuntaina, lisäsin aineita keskiviikkona ja leivoin torstaina.

NAM !

Juuri riittää neljään leipään, mutta leivontaohje muuten kahteen.

Sunnuntaina juuri alkuun eli sekoita kannelliseen kulhoon:

1 pieni omena hienoksi raastettuna

1 dl lämmintä vettä

3 dl vehnäjauhoja

Odottele kärsivällisesti keskiviikkoon saakka. Kurki kulhoon ja sekoita pari kertaa päivässä.

 

Lisää keskiviikkona

2 dl kädenlämpöistä vettä

3 dl vehnäjauhoja

Anna seistä torstaihin saakka.

 

Laita puolet juuresta monitoimikoneen kulhoon ja pistä loppu jääkaappiin odottamaan (säilyy kuulemma runsaan viikon verran)

Lisää 5 dl vettä

puolet kuivahiivapussista

1,5 dl hiivaleipäjauhoja

n.12 dl vehnäjauhoja

ja vaivaa taikinakoukulla n.10min, kunnes sitko syntyy.

Lisää

1 rkl suolaa ja vaivaa vielä 5 min.

 

Pane taikina suureen öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella.

Tunnin kuluttua voit leipoa taikinasta kaksi pyöreää leipää. Minä en vaivautunut edes laittamaan jauhotetulle pöydälle vaan käsissä käänsin pyöreäksi. Tekniikkana siis reunojen kääntäminen aina pallon alle. Näin syntyy tasainen pyöreä leipä.

Ohjeen mukaan leivät laitetaan nousemaan nostatuskoreihin, mutta minullahan sellaisia ei ole, joten jauhotin keittiöpyyhkeitä ja laitoin ne kulhoihin ja leivät niiden päälle. Jauhottamisessa ei kannata pihtailla sillä toisessa olin laittanut vähemmän  ja seurauksena pyyhe hiukan tarttui leipään, joka sitten vähän laski pellille laitettaessa.

Siis, kun leivät ovat kulhoissaan nousseet peitettyinä noin tunnin verran, niin laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja pelti sisään. Lisäksi laitoin pohjalle vuoan täyteen vettä. Auttaa sen rapean kuoren syntymisessä.

Paistoin leivät peräkkäin, mutta tarpeeksi isossa kiertoilmauunissa ne varmaan paistuvat samanaikaisestikin. Siis uunissa 5 min 250 asteessa ja laske sitten lämpötila 200 asteeseen. Ohjeen mukaan kokonaispaistoajan pitäisi olla 30-40 min, mutta minun leipäni oli valmis tosiaankin jo vajaassa puolessa tunnissa. Se nyt tosin vaan johtuu tuosta meidän uunistamme, jossa kaikki kypsyy ohjeaikoja nopeammin.

Aivan mahtavan hyvää lämpimänä ja vielä herkumpaa seuraavana päivänä.