Opintoretki elämään blogissa oli tässä taannoin keskustelua turkkilaisen jugurtin alkuperästä ja käyttömahdollisuuksista. Taisin tulla luvanneeksi kertoilla, minkälaisia kastikkeita meidän perheessä tuosta jugurtista sekoitetaan.

Näitä eri versioitahan voi siis tehdä loputtomiin, mutta tässä muutama. Tekotapana on jokaisessa, että ainekset sekoitetaan, joten sitä en kirjoita tuonne enää erikseen. Määristä ei minulla oikein ole tietoa, kun aina vaan sekoitetaan ja maistellaan, kunnes on sopivaa.
Lisäksi kastikkeet kannattaa tehdä aina ainakin noin puoli tuntia ennen ruokailua, jotta maut vähän ehtivät tasaantumaan.

Guacamolejugurtti (vihreä kastike kuvassa)

Pirkka-guacamolea (muuten mielestäni aika kamalaa, mutta tähän sopii kuin nappi silmään)
turkkilaista jugurttia

Sopii erityisen hyvin esim. lämpimän kanavoileivän "majoneesiksi" tai kasvisten dippikastikkeeksi.


Ketsuppijugurtti (punainen kuvassa)

ketsuppia
turkkilaista jugurttia
pippuria ja suolaa
(pilipili öljyä = chiliöljyä muutaman tipan verran - sopii aikuisille, mutta lapsille yleensä liian tulista)

Ihanaa kasvisten kanssa, voileivissä, sipsien dippikastikkeena, melkein missä vaan.


IMG_0401.jpg

Näitä kahta ensimmäistä syötiin viimeksi Nigellan kana-makkarapaistoksen ja uuniperunoiden kanssa.

Lisäksi teemme usein vielä seuraavia :


Sinappikastike

Dijon-sinappia (kannattaa olla tarkkana määrien kanssa, ettei tule liian terävää makua)
turkkilaista jugurttia
hunajaa
suolaa ja pippuria

Sopii mielestämme erityisen hyvin esim. surimin tai kylmäsavulohen kanssa


Sitruunakastike

Sitruunamehua
turkkilaista jugurttia
sokeria ja hyppysellinen suolaa
(lisäksi voi halutessaan sekoittaa esim. silputtua persiljaa)

Sopii salaatteihin ja kasviksilla dipattavaksi.

Kuten sanottu, niin mahdollisuuksia on loputtomiin. Näillä saa mukavasti vaihtelua useinkin tarjottaviin ruokiin ja lapsetkin syövät mielellään kasviksia, kun saavat dippailla :-)