Talvinen keli jatkuu, joten niin myös meidän perheen patakausi. Viimeisestä Viini-lehdestä bongasin lammaspadan, johon sai sopivasti käytettyä kaapissa olevan ras el hanout - purkin. Kyseessähän on Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva maustesekoitus, jossa on mm. kanelia, kurkumaa, jeeraa, paprikajauhetta, kardemummaa, neilikkaa jne. vähän vaihdellen ja alueista riippuen. Aiemmin olemme maustetta käyttäneet myöskin lihapadoissa ja merguez-tyyppisten makkaroiden mausteena.

No, pata oli ihan niin lämmittävä kuin voi olettaakin - varsinkin kovasti tsatsikia muistuttavalla minttujogurtilla höystettynä. Emme ihan tehneet ohjeen mukaan, mutta tässä meidän versiomme.

Lammaspata

4 kpl karitsan potkapaloja

3 rkl ras el hanout maustesekoitusta

suolaa

pippurisekoitusta

lihaliemitiiviste-kuutio

3 rkl inkivääriä purkista

1 punasipuli

4 valkosipulin kynttä

2 isoa porkkanaa kuutioina

3 rkl Lidlin kuivattuja keittojuureksia

1 pieni lanttu kuutioina

4 rkl oliiviöljyä

400g paseerattua tomattia

4 rkl hunajaa

10 taatelia palasina

1 rkl kuivattua timjamia

1 kanelitanko

Ruskista lampaan potkapalat. Lisää joukkoon mausteseos, inkivääri, kanelitanko, sipulit ja keittojuurespalat. Anna hetken aikaa kypsentyä ja lisää sitten joukkoon lihaliemitiiviste ja 1 l vettä, sekä paseerattu tomaatti. Laita uuniin 150 asteeseen pariksi tunniksi.

Nosta lihat pois liemestä ja irrota luut. Laita liha takaisin liemeen ja lisää kuutioidut juurekset, hunaja, taatelit. Laita takaisin uuniin vielä tunniksi. Juureksista kuuluu saada lopuksi vielä kunnon purutuntumaa.

Tarjoile riisin (tai couscousin tai bulgurin jne...) kanssa ja höystä minttujugurtila ( 2 dl turkkilaista jugurttia, 1 valkosipulinkynsi, 1/2 kurkkua raastettuna, 1 rkl hunajaa, nippu minttua hienonnettuna, suolaa ja pippuria)