Perjantai-ilta ja kotona tehtyä pizzaa.  Kuulostaako työläältä ja aikaavievältä ?

Minusta ainakin kuulostaisi, mutta Glorian ruoka- ja viini lehdestä bongasin ajatuksen pizzataikinan kohottamisesta jääkaapissa. Olenhan minä tehnyt useastikin leipää samalla metodilla, mutta jotenkin en osannut yhdistää pizzan tekoon. Toimii muuten tosi hyvin !

Niinpä tein pizzataikinan jo torstaina illalla ja laitoin jääkaappiin. Perjantaina ei sitten tarvinnut kuin kaulia, levittää täytteet ja paistaa. Oli muuten herkkua !

Jokainen sai valita omat täytteensä ja tältä näytti valikoima :

Esikoisen ja äidin peperone, pancetta, vuohenjuusto, parmesaani - pohjalla itse tehty tomaattikastike

Kuopuksen jauheliha-paprika-parmesaanipizza

Isännän ja emännän lehdestä mukaeltu valkoinen pizza eli creme fraichea sitruunalla maustettuna, vuohenjuustoa (Chavroux), parmesaania, Parman-kinkkua ja salviaa. Kuvassa vielä ennen viimeistä uunikierrosta. Onneksi tuli kuvattua siinä välissä sillä sitten meni sellaisella vauhdilla, etten kuvaa ehtinyt ottamaan. Aivan mahtavaa Gourmet-pizzaa...

Taikina oli suoraan lehdestä. Tuplasin määrät neljään pizzaan ja sen mukaisesti ainekset alla. Isäntä innostui vähän liikaa pyörittelemään ja pohjista tuli turhankin ohuita, mutta tosi hyviä. Taikina kannattaa tehdä torstaina aika myöhään illalla, ettei ole "ylinoussutta" sitten seuraavana iltana, kun leivotaan.

4 dl kädenlämpöistä vettä

pinnalle kuivahiivaa suunnilleen 1/4 pussia

1 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja (meillä oli Durum-jauhoja ja niitä täytyi laittaa vähän enemmän)

2 rkl oliiviöljyä

Ripottele hiiva veden pinnalle kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon ja alusta jonkun aikaa. Ohjeen mukaan pitäisi vaivata 7min mutta minä taisin tehdä vähän vähemmän aikaa ja hyvä tuli. Lisää öljy ja vaivaa taas. Peitä kulho ja anna nousta jääkaapissa yön yli.

Seuraavana päivänä kauli pizzapohjat, täytä ja paista.

Muut pizzatäytteet laitettiin kerralla päälle ja paistettiin n.10min 225 asteessa, mutta valkoisessa pizzassa paistettiin ensin pohjaa yksinään 5min, lisättiin creme ja parmesaani. Paistettiin taas muutama minuutti. Lisättiin kinkku ja salvia ja paistettiin vielä 1-2 minuuttia.