Uusista kirjoistani pitää tietysti heti testata jotain reseptiä. Tämä houkutti erityisesti ulkonäöllään, eikä maussakaan ollut mitään vikaa. Hiukan ehkä tuhdisti taipui valkosipulille, mutta siihen lienee syynä enemmänkin tekijän hätäinen sekoitus kuin resepti. Ihanan raikas ja kuitenkin mukavasti täyttävä salaatti. Ja tulipa viimein testattua kvinoaa !

Wikipedian mukaan kvinoa (quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi, joka ei oikeasti ole viljakasvi vaikka siltä vähän näyttääkin ja samoin usein käytetään. Hyvää oli ja tuo kypsän kvinoan läpinäkyvyys tuo kyllä salaattiin ihan oman sävyn. Ihan kuin söisi pieniä jalokiviä... (vähemmän kovia tosin ;-)

6 hlölle

200g kvinoaa

500g härkäpapuja (pihalla vasta kukinta-asteella eikä kaupasta löytyny, joten korvattiin herneillä)

2 keskikokoista sitruunaa

2 pientä ja kypsää avokadoa

2 valkosipulinkynttä

200g retiisejä siivutettuna

basilikaa (ohjeessa käskettiin punabasilikaa)

1 rkl jauhettua jeeraa

75ml oliiviöljyä (minusta joku miedompi öljy voisi itse asiassa olla parempi esim. viinirypäleensiemenöljy)

1/4 tl kuivattuja chilihiutaleita

Kypsennä huuheltu kvinoa paketin ohjeen mukaan. Huuhtele taas ja valuta kuivaksi. Ryöppää nopeasti härkäpavut. Jos haluat voit poistaa palon lisäksi vielä papujen päällä olevan kuoren. Herneet vaan otin paloista pois.

Leikkaa sitruunoista kanta ja kärki pois ja irrota hedelmälohkot ilman mitään kalvoja (jonkunlainen ohje tässä)  ja laita ne kulhon pohjalle. Purista loppu mehu vielä perään ja lisää vielä, jos näyttää liian kuivalta.

Kuori avokadot ja poista kivi. Siivuta ohuelti ja sekoita sitruunalohkojen ja -mehun kanssa. Lisää kvinoa, herneet (tai härkäpavut). valkosipulimurska. retiisit, jeera, basilikaa, öljy, chili ja vähän suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti.

Makujen kannattaa antaa hetki tasaantua - ei tosin liian pitkään, ettei avokado lähde kypsymään siruunamehussa...