Leiväntekoa pidetään turhaan vaikeana ja suuritöisenä. Kyllähän joihinkin leipiin saa aikaa kulumaan, ennen kuin pääsee nauttimaan lämpimäisistä, mutta suurimman osan aikaa taikina nousee itsekseen vaatimatta leipurin läsnäoloa. Vuosien kuluessa on repertuaariini kertynyt muutama leipäresepti, jotka toistuvat meillä säännöllisesti. Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt alla olevan listan leipiä kaikkia ainakin 3-5 kertaa vähintään. Kuten huomaatte lukiessa, suurin osa tehdään tyyliin sekoita, nostata ja paista ilman sen raskaampaa vaivaamista.

1. Siemeninen sekaleipä

Tämä leipä on ehdoton ykkönen sekä suosion, että tekokertojen suhteen. Erityisen hyvää tämä on, kun antaa taikinan nousta yön yli jääkaapissa, leipoo leiväksi ja paistaa aamulla. Onnistuu aina. Alunperin Glorian ruoka ja viini -lehdestä bongattu, tietenkin.

2. Helppoa Vuokaleipää

Poikkeuksellisesti resepti jostain muualta kuin Gloriasta eli Sopie Dahlin keittokirjasta. Yksi helpoimmista resepteista, joita olen koskaan kokeillut. Parasta seesaminsiemenillä maustettuna. Päälle joko juustoa tai mustaherukkahilloa. Ah, talvista nautintoa. Siis jostain syystä teen tätä leipää enemmän talvikuukausien aikana.

3. Ranskalainen maalaisleipä

Tätä varten minulla on nykyään juuri pakkasessa ja sieltä sen kaivan esiin säännöllisin väliajoin. Vähän ehkä työläämpi kuin nuo aikaisemmat, mutta herkullista. Viimeksi oikaisin niin, etten nostattanut leipiä keittiöliinoilla vuoratuissa kulhoissa vaan ihan vaan öljytyissä. Ei tullut pinnasta sillä tavalla oikean maalaisleivän tapaista, mutta sisältä löytyi sama koukuttava herkullinen sitkas leipä. Gloriasta tämäkin.

4. Porkkanasämpylät

Blogistaniasta bongattua. Säännöllisesti tehtyä ja myös pyydettyä lasten suusta. Mitäpä näistä muuta.

5. Helppo pannuleipä

Viimeisin, vaan ei suinkaan vähäisin, Gloria-bongaus on tämä vuokaleipä. Ihanaa ! Heinäkuun lehdestä otettua reseptiä on tehty jo ainakin 5 kertaa.

 

Lisäksi mielessä on taas väikkynyt sitruunaleivän teko, vaikka toistaiseksi olenkin tehnyt sitä vain kerran. Oli vaan tosi herkkua ja sopisi kesäisen salaatin seuraksi :-)