Tässä siis toinen irtopohjavuoalla tehty piirakka. Irrottaminen tosin tuotti pieniä haasteita, kun vuoka oli aika kuuma. Miten saada pohjaa nostava käsi reunarenkaasta pois polttamatta käsivartta ? No, yhteistyöllä se sujui eli onneksi äiti oli samassa keittiössä :-)

Muutama vuosi sitten oli vanhemmillani mökillä useampi keskurpitsan taimi. Kesäkurpitsaa tuli niin paljon, että vietin loppukesän uusia kesäkurpitsareseptejä etsiessäni. Hakumoodi taisi jäädä päälle ja tässä viimeisin löytö. Delicious-lehdessä oli kesäkurpitsapiirakan ohje. Alla ohje kirjoitettuna, kuten me sitä muokkasimme.

Maku oli tässä suhteellisen mieto, mutta vahvemmalla juustolla saisi tietysti enemmän makuakin aikaiseksi. Sinänsä tämä oli varsin miellyttävä täydennys muiden suolaisten joukkoon kasvisvaihtoehdoksi.

 

1250062443_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

500g kesäkurpitsaa raastettuna

1/2 tl sulaa

50g voita

runsas 1 rkl jauhoja

1,75 dl täysmaitoa

rivillinen president-merkkistä tuoretta vuohenjuustoa. Reseptissä käskettiin lisäämään vielä kypsää vuohenjuusto ja siitä olisi kyllä tullut enemmän makua.

2 rkl silputtua tuoretta minttua

2 kananmunaa keltuainen ja valkuainen eroteltuna

1,5 dl creme fraichea + loraus kermaa, jotta saadaan löysempi seos

 

taikina :

3,5 dl jauhoja

hyppysellinen suolaa

(1/2 tl sinappijauhetta - ei ollut mukana meillä)

100g jääkaappikylmää voita

puoli pussia raastettua emmentalia

 

SIhtaa jauhot, suola ja sinappijauhe yleiskoneeseen. Lisää voi ja sekoita muruiksi. Lisää juusto ja 1-2 rkl kylmää vettä ja sekoita kunnes taikina muuttuu palloksi. Vaivaa vielä hetki sileäksi.

Voitele piiraka vuoka. Kauli taikina ohueksi ja levitä vuokaan - näin siis käskettiin ohjeeksi. Minä oikaisin ja levitin taikinan vuoassa käsin. Pistele haarukalla ja pistä jääkaappiin 20min ajaksi.

Paista pohjaa 25min 200 asteessa, kunnes pinta muuttuu kullanruskeaksi. Ota pohja uunista pois ja laske lämpötila 180 asteeseen.

Sekoita kesäkurpitsaraasteeseen hiukan suolaa ja anna valua 10min. Purista ylimääräinen vesi pois.

Sulata puolet voista pienessä kattilassa ja lisää jauhot. Kypsennä hetki, posita levyltä ja lisää maito vähitellen, hyvin sekoittaen. Laita kattila takaisin levylle ja kypsennä koko ajan sekoittaen kunnes kastike paksuuntuu.

Paista kurpitsaraastetta loppuvoissa paistinpannulla pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsa, vuohenjuusto ja minttu kastikkeen joukkoon. Tarkista suolan tarve. Anna jäähtyä hetken ajan ja sekoita sitten joukkoon kananmunan keltuaset ja kerma.

Vatka valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita kesäkurpitsaseokseen. Kaada pohjan päälle ja paista 35-40min. Anna jäähtyä hetken aikaa ja tarjoile lämpimänä. Meillä tosin ehti jäähtyä ja oli ihan ok niinkin :-)