Sitruunapiirakka on ikuinen kestosuosikki. Ohjeita on tullut kokeiltua monenlaisia ja nyt viimeksi testasin Elle à table - lehdestä Christophe Felderin reseptin. Ei paha.

Aika lailla muistutti jo vuosikausia lempireseptinäni ollutta, mutta tässä ei käytetä ollenkaan tuota monelle murheita aiheuttanutta Maizenaa. Enemmänkin täyte on suoraan lemon curdin reseptistä. Marenki tosin oli vähän työläämpää ja ohjeessa käskettin käyttämään myös sokerilämpömittara, jonka tietysti kuuliaisesti ostinkin. Tosin sitä taidan käyttää joskus myöhemmin myös suklaan kanssa työskennellessä.

Tätä täytettä ei siis kypsennetä lainkaan uunissa ja mielestäni tällä tavalla saa huomattavasti vahvempaa sitruunan makua. Hiukan miedompaa kaipaavat kurkistakoot tähän uunissa kypsennettyyn versioon, joka on parhaimmillaan raikkaiden marjojen kera. 

Ja sitten siihen itse reseptiin. Ohjessa käytettiin pääasiassa grammamittoja, mutta kun keittiöstämme ei kunnon vaakaa löydy edellisen "luovuttua sielustaan"  eli lakattua toimimasta ("Rendre l'âme"- käännös ranskasta, kuten koko reseptikin)  niin tässä sinne päin pääasiassa desilitroina, kuten minä tein. Ja hyvää tuli.

Pohja :

n. 3 dl vehnäjauhoja

1/3 dl mantelijauhetta

120g pehmennettyä voita

1 muna

1 dl tomusokeria

1tl vaniljauutetta

ripaus suolaa

Täyte :

2 sitruunan mehu ja kuori

2 kokonaista munaa ja 3 keltuaista

1 dl sokeria

70g voita kuutioituna

Italialainen marenki :

5 valkuaista (tosin tulin siihen tulokseen, että nuo kolme jäljelle jäänyttä olisivat riittäneet aivan mainiosti)

2 dl sokeria

runsas 1/2 dl vettä

1 limen kuori

sokeria ja tomusokeria

 

Hiero  pehmeä voi, vanilja, sokeri, muna,mantelijauhe ja ripaus suolaa taikinaksi. Vaivaa pieni hetki ja laita jääkaappiin n.15 minuutiksi.

Valmista täyte. Sekoita sokeri, munat, keltuaiset, sitruunan kuori ja mehu kattilaan. Lämmitä pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Heti ensimmäisen kuplan jälkeen, lisää kaikki voi kerralla poissa levyltä ja sekoita voimakkaasti. Jätä odottamaan.

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Kauli taikina 0,5 mm paksuiseksi levyksi ja levitä piirakkavuokaan. Huomasin, että mikäli taikina rikkoutuu liian helposti, niin sen saa paremmin kestämään kaulimista ja siirtelyä lisäämällä jauhoja ja vaivaamalla hetken aikaa (ei liian kauan, että pysyy pohja mureana). Pistele pohja ja laita uuniin 25min.

Jäähdytä pohja haaleaksi ja levitä sitruunakreemi päälle. Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Laita melkein kaikki sokeri ja vesi kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä. Heti kun sokerilämpömittari näyttää 110 astetta, aloita vatkaamaan valkuaisia ja loppua sokeria. Kun mittari näyttää 117-118 astetta, kaada seos valkuaisten joukkoon vatkaten koko ajan voimakkaasti. Vatkaa vielä n.5min voimakkaasti, kunnes marenki on kiinteää ja kiiltävää. (Koneella näin - käsin kestää huomattavasti kauemmin - en suosittele). Sekoita marengin joukkoon raastettu limen kuori.

Levitä marenki piirakan päälle, ripottele päälle sokereita ja laita uuniin 3-4 minuutiksi. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua.