Porkkanasämpylät ovat aivan ihanan pehmeitä ja herkullisia, varsinkin uunituoreina. Näitä tulee tehtyä säännöllisesti - tosin alkuperäinen resepti on ajan myötä pikkuisen matkan varrella elänyt. Tässä tämänpäiväinen ohje, kun tuli kerrankin kirjattua ylös...

Minä olen myös tosi laiska ottamaan leivinlautaa esille tai edes putsaamaan työpöydälle leivontatilaa. Tämänkin taikinan sekoitin ja vaivasin isossa kulhossa. Lopuksi sitten vaan "revin" taikinasta sämpyläpalat ja pyörittelin palloiksi leivinpaperille. Näin pääsen helpommalla ja vähemmällä siivoamisella. Lopputulokseen en ole huomannut olevan suurtakaan vaikutusta sillä leivonko pöydällä vaiko ilmassa käsissä. Kukin tietysti tekee tavallaan.

  

4-5 porkkanaa raastettuna

5 dl kuumaa vettä suoraan vedenkeittimestä

2 rkl tummaa siirappia

kourallinen auringonkukansiemeniä

vajaa rkl Maldon-suolaa

1 pss kuivahiivaa

1 dl ruisjauhoja

2 dl täysjyvävehnäjauhoja

8-10 dl hiivaleipäjauhoja

50 g pehmennyttä voita

Sekoita porkkanaraaste, kuuma vesi, siirappi, aurinkgonkukansiemenet ja suola. Lisää ruisjauhot ja täysjyvävehnäjauhot.  Sekoita. Lisää noin puolet hiivaleipäjauhoista ja ripottele päälle kuivahiiva. Sekoita ja vaivaa sekaan loput jauhoista. Jauhojen tarkka lukumäärä riippuu vähän päivästä ja jauhopussista, joten siinä pitää itse vaan päättää, koska on tarpeeksi. Taikina on aika kosteaa ja vähän tarttuvaistakin, joten älä lisää liikaa jauhoja - siitä ei kuulukaan tulla täysin tarttumatonta tai lopputuloksena on vähän kovemmat kikkareet sämpylöiksi :-)

Taikina irtoaa käsistä kun viimeiseksi vaivaat joukkoon voin.

Anna kohota peitettynä puolisen tuntia. Vaivaa ja leivo sämpylöiksi. Kohota liinalla peitettynä ja paista lopuksi 225 asteisessa uunissa vajaat 15min. Ennen paistamista voi päälle tehdä viiltoja tai muuta koristusta. Minä leikkasin puhtailla keittiösaksilla ristiin. Tein aika isoja sämpylöitä ja niitä tuli tästä taikinasta 12kpl.