Viime viikolla leivottiin ensimmäinen erä tämän joulun pipareita. Minä olen jo varmaan 20vuotta käyttänyt samaa aikoinaan Kotiliedestä poimittua ohjetta. Helppo tehdä ja helppo leipoa. Unelmataikina lasten kanssa touhuamiseen.

Kovin ohuita pipareita tästä taikinasta ei oikein saa, mutta hyviä ovat.

2125411.jpg

Piparkakut

300g voita
1 1/2 siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
3 kananmunaa
2 tl soodaa
n. 1,4 l venhäjauhoja

Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos, anna sen kiehahtaa ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita sooda osaan jauhoista. Lisää jäähtyneeesen siirappimausteseokseen kananmunat 1 kerrallaan välillä sekoittaen ja sitten jauhot. Lisää jauhoja, kunnes saat kiinteähkön sekoituksen (minä laitan yleensä yhteensä noin 12 dl ja loput tulevat kun leivotaan).

Tasoita taikinan pinta ja peitä se voipaperilla tai kelmulla. Anna taikinan olla jääkaapin lämpötilassa seuraavaan päivään niin se kiinteytyy ja maku paranee.

Leivo pipareiksi ja paista 175 asteessa n.8min.

2125421.jpg

2125426.jpg