Tänä jouluna meillä oli joulupöydässä kinkun lisäksi vielä kalkkunarullakin. Näin jälkikäteen, ja tänäänkin urakalla syöneenä (ettei vaan mene hukkaan) voisi ehkä todeta, että toinen oli liikaa... No, hyviä kummatkin. Kinkku oli ihan perinteinen suomalainen, mutta kalkkunarulla enemmänkin isännän kotimaan jouluherkkuja. Tosin syömme tätä aina välillä muutenkin kuin joulunaikaan.

Kalkkunarulla

1 kalkkunan rintafilee (melkein 2kg)
300g possunrasvaa
300-400 g possunjauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk kokonaisia kastanjoita (esim. Clement Faugier) - Täytyy kyllä sanoa, että ihan tuoreista kastanjoista tulee huomattavasti vahvempi/parempi maku, vaikka niiden laittamisessa on tietysti huomattavasti enemmän työtä. Ne kun pitää keittää ja kuoria erikseen.
suolaa ja pippuria

Leikkaa filee levyksi eli viilto vasemmalta oikealle melkein loppuun, 2cm alaspäin ja sitten oikealta vasemmalle loppuun saakka. Avataan ja nuijitaan vähän ohuemmaksi (saikohan tästä selityksestä nyt mitään selvää - pääasia, että lopussa on sellainen levymäinen pala lihaa, jonka saa käärittyä rullalle)

Sekoitetaan täytteen aineet ja levitetään levyn päälle. Rullataan ja sidotaan kiinni. Tässä kuva uuniin menossa olevasta rullasta.

1158854.jpg

Uunissa 125 asteessa vajaa tunti / kilo. Vähän riippuu uunista ja lihan paksuudesta. Tarjoillaan kuumana esim. uunikasvisten kera. Meillä oli tällä kertaa vieressä palsternakka-peruna-päärynäsekoitusta, mausteena vähän timjamia.

Tässä vielä kuva valmiista rullasta - onneksi tätä oli aika paljon niin tänään on vielä jäljellä. En aiemmin pahemmin ehtinyt kuvaamaan. Kuvan on vähän hämärä, mutta salaman kanssa ei vaaleahko täyte erottunut ollenkaan itse lihasta.

1158856.jpg

Pieni pala päätynee pakkaseen talteen - joku raja sentään siinäkin, miten paljon meidän perhe saa lihaa upotettua itseensä, vaikka kovia ollaankin syömään :-)