Joka vuosi joulukuussa... Yleensä siinä itsenäisyyspäivän aikoihin.
6-8 annosta
1 kg porsaan ulkofilettä
2 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa
1/2 rkl rouhittua mustapippuria
1rkl timjamia
täyte :
1 pss kivettömiä luumuja
3 dl appelsiinimehua
1/2 tl pomeranssin kuorta
Appelsiinikastike :
3 dl paistinlientä ja vettä
2 dl luumujen liotuslientä
1/2 rkl soijakastiketta
3 tl maissitärkkelystä (tai suurustetta)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 prk (150g) creme fraichea
Valmista täyte. Yhdistä kaikki ainekset. Anna luumujen maustua n.4h. Siivilöi ja säilytä liemi.
Hienonna luumut veitsellä. Leikkaa filee levyksi ja nuiji n. 2 cmn paksuiseksi muovipussissa. Poista pussi ja mausta molemmin puolin. Täytä filee luumuseoksella ja rullaa kuten kääretorttu. Sido kastellulla puuvillalangalla.
Kypsennä 150 asteessa n.1,5h. Lisää paistamisen aikana välillä uunipannulle 2-3 dl vettä.
Valmista kastike : Siivilöi paistinliemi kattilaan, lisää tarvittaessa vettä, jotta saat riittävän määrän nestettä. Keitä kokoon luumujen liotusliemen kanssa n.30min. Lisää soijakastike, pieneen veismäärään sekoitettu maissitärkkelys (suurusteen voit lisätä suoraan kiehuvaan nesteeseen) ja mustapippuri. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää crème fraîche ja kuumenna, älä enää keitä.
Poista fileestä puuvillalanka. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen kera.
Lisukkeiksi esim. valkosipuliperunoita ja höyrytettyjä kasviksia.