Anopin jäljiltä löytyi alkuviikosta jääkaapin kätköistä loimulohta. Kun teki enemmänkin mieli kuumaa keittoa pakkaspäivän iltaan niin tehtiin satsi, melkein Keitot kirjan ohjetta seuraten. Vähän oikaistiin. Reseptissä ohjeistettiin tekemään salsaa ja patonkiviipaleita lisäsattumiksi, mutta meille riitti tällä kertaa tuo loimulohi.

6 rkl oliiviöljyä

1 sipuli silputtuna

1 purjo silputtuna

1 sellerinvarsi silputtuna

1 fenkoli silputtuna

1 punainen paprika silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

1 laakerinlehti

400g tölkki tomaattimurskaa

1,2 l kalalientä (tässä me oikaisimme ja lorauttelimme sekaan reilusti kalafondia)

cayennepippuria ripaus

2 dl ruokakermaa

suolaa ja mustapippuria

Kuumenna öljy padassa ja lisää siihen kaikki kasvikset kuullottumaan n20 minuutiksi. Lisää appelsiinin kuori jamehu, laakerinlehti ja tomaatit. Peitä ja hauduta 4-5 min välillä hämmentäen. Lisää fondi ja vettä sekä cayenne. Peitä pata ja hauduta 30min.

Tässä vaiheessa olisi pitänyt lisätä raakaa lohta, mutta me siirryimme suoraan seuraavaan vaiheeseen eli soseutimme hiukan jäähtyneen keiton sauvasekoittimella. Kokeilin myös ohjeen mukaista siivilöintiä, mutta minulle tuli kyllä sellainen olo, että meni turhan paljon hukkaan... mutta sehän on vain pihi minäni.

Hämmennä kerma lopuksia sekaa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Lopuksi lisäsimme loimulohta sattumiksi ja vielä keiton päälle lautasella.

Hyvää oli, vaikka tuon fondin kanssa maistui oikeasti kalalle vasta kun syötiin loppuja seuraavana päivänä.