Glorian ruoka ja viini - lehdessä oli saaristolaisleivän ohje. Näytti sen verran hyvältä, että piti kokeilla jouluksi. Eikä niistä hullumpia tullutkaan tai siis ainakin näyttävät ja tuoksuvat hyvälle. Parhaimmillaan leipä on kuulemma päivän parin vetäytymisen jälkeen, joten leikataan siivuja vasta huomenissa, kun isovanhemmat ja kummitäti tulevat paikalle jouluaattoa viettämään.

Samalla pitää kyllä vähän hehkuttaa tuota yleiskoneella tekemisen helppoutta. Raskas leipätaikina vaivaantui ihan itsekseen ja vielä aika nopeastikin. Miten minä ikinä kuvittelin, että tulen ilman tuollaista toimeen...

Tässä leivät ennen viimeistä kohotusta.

1153014.jpg

Ja tässä lopputulosta - näyttääkö yhtään samalta kuin lehden sivulla ?

1153017.jpg

Tämä siis otettu Glorian ruoka ja viini-lehdestä nr 49. Alkuperäisen reseptin tekijä Elina Jyväs.

Resepti on lehdessä neljän leivän tekemiseen, mutta puolitin määrät eli seuraavassa 2 leivän tekemiseen ja lisäksi laiskana ihmisenä oikaisin reseptin kirjoituksessa. .

Juuri valmistetaan edellisenä päivänä

- 2,5 dl piimää
(yleensä kai pitäisi ottaa kirnupiimää, mutta kaikista marketeista se oli loppu, joten tehtiin AB-piimällä)
- 1,5 dl mämmimaltaita
- 1,5 dl kaljamaltaita

Sekoitetaan juuren ainekset ja annetaan turvota jääkaapissa seuraavaan päivään.

Taikina

- 2,5 dl piimää
- 40g tuorehiivaa
- 1,5 rkl kuminansiemeniä
- 0,5 tl jauhettua pomeranssin kuorta
- 4 dl siirappia
- vajaa puoli desilitraa rypsiöljyä (ohjeessa ei kylmäpuristettua, mutta minä kyllä laitoin mitä kaapissa oli)
- 1,5 dl ruisjauhoja
- 2,5 dl hiivaleipäjauhoja
- n.6-7 dl erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 rkl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää mausteet, siirappi, öljy ja turvotettu piimä-mallasseos. Alusta jauhot sekaan vähän kerrallaan. Lisää suola ja jatka vielä vaivaamista (tämä on juuri se yleiskoneella helpompi osuus. Näytti raskaalta. :-) Alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Anna kohota kaksinkertaiseksi, n1h.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo kahdeksi limpuksi vuokaan tai leivinpaperille. Kohota vielä n.1h liinan alla.

Pistele leivät ja voitele siirappivedellä. Paista 175 asteessa 1,5h ja voitele taas. Paista vielä n. puoli tuntia ja voitele vielä kertaallen siirappivedellä paistamisen jälkeen.