Syyskuinen viileä keli, poikien urheilukerho ja uunissa padassa lähikaupasta löydetty ruotsalainen luomukana. Takaisin tullessa tehtiin risotto. Siitä ei sitten sunnuntailounas enää parane.

Kyllä se niin on, että ohjelmoitava uuni ja Staubin pata ovat kyllä ehdoton yhdistelmä viikonlopun vapaa-ajalle ja herkuttelulle. Helppoa, helppoa, helppoa ja ah, niin maukasta.

Lisukkeeksi kiskoin loputkin miniporkkanat kukkamaasta - kypsäksi vähässä vedessä ja lopuksi voita sekaan. Nam!

 

 

Patakanaa

Ota kokonainen broileri. Kuumenna padan pohjalla oliiviöljyä ja nokare voita. Laita pekonia ja sipulia tirisemään. Kun pekoni on rapeaa ja sipuli pehmennyt, ota ne pois padasta ja ruskista kana joka puolelta. Nosta kanakin pois padasta ja kaada pohjalle 1,5 dl valkoviiniä. Kaavi pohjasta kaikki makuaineet mukaan. Lisää puoli pakettia silputtuja herkkusieniä ja siitakesieniä, timjamia ja kokonaisia valkosipulinkynsiä. Lisää kana, hiukan vettä ja laita kansi päällä uuniin puoleksitoista tunniksi 200 asteeseen. 20 minuuttia ennen loppua, siivuta luomusitruuna ja laita mukaan pataan.

Tarjoile risoton kera

 

Pekoni - sieni- hernerisottoa

Huom. hanki ehdottomasti Carnaroli tai Arborio -riisiä. Ainakin pääkaupunkiseudun City Marketeista on alkanut löytyä jo ihan oikeita riisejä. Risellat ja Uncle Ben'sit ovat ihan yhtä tyhjän kanssa, vaikka laatikon kyljessä risotto-lukisikin.

Sulata nokare voita kattilan pohjalla ja lisää loraus oliiviöljyä. Ruskista pekonia ja pehmennä sipulisilppua hetken aikaa. Lisää pakasteherneitä ja kanapadasta pakettiin jääneet sienet.  Lisää pari desiä riisiä ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon runsas desi valkoviiniä ja anna viinin höyrystyä sekoittamalla hyvin. Lisää kuumaa kanalientä pari kauhallista ja sekoita. Anna imeytyä riisiin ja toista operaatio, kunnes riisi on pehmeää ja löysän puuron mallista. Lisää iso kasa parmesaania ja ripottele sitä vielä lautasellakin annoksen päälle.