Tuoreet kastanjat itse keitettyinä hakkaavat purkki- ja muut säilykekastanjat mennen tullen - ainakin silloin, kun haluaa ne salaattiin tai muuten sellaisenaan syötäviksi. Leivonnaisissa, täytteissä jne. kannattaakin sitten miettiä haluaako kuoria kastanjat ja kuluttaa siihen aikaansa vai ottaako suosiolla suoraan purkista tai tuubista. Itse en varsinaista eroa lopputuloksessa ole erityisesti huomannut.

2164961.jpg

Tässä kuitenkin yleinen ohje kastanjan kypsentämiseen sekä esimerkki siitä, miten kastanjan ihanan pehmeän ja pähkinäisen maun saa pääosaan ruokapöydässä.

Valitse siis kiinteät ja täyden tuntuiset kastanjat keitettäväksi. Leikkaa pieni kulma kuorta pois (muuten halkeavat kypsentämisen aikana) ja laita kattilaan veteen. Kuumenna ja anna kiehua ainakin 40min.

Valuta kastanjat ja anna niiden hetki kuivahtaa. Kuori terävän veitsen avulla.
Tarkoituksena on poistaa sekä ulompi, kova kuori, että sen alla oleva ohut tumma kerros. Minä en ainakaan yleensä onnistu saamaan kovinkaan montaa kokonaisena, johtuen siitä, että alempi kerros on yleensä poimuina myös itse kastanjan sisällä. Asiasta ei kannata ottaa stressiä, makuun ei palojen koolla ole vaikutusta :-)

2165007.jpg

Parhaimmillaan keitetty kastanja on mielestäni yksinkertaisen vihersalaatin kera, valkosipulivinaigretten (murskattua valkosipulia, Dijon-sinappia, loraus sitruunamehua ja oliiviöljyä)  kera.

2165036.jpg