Tämä raparperipiirakka, kuuluu sarjaan "ei saa tehdä usein". Johtuneeko pohjan kardemummasta vaiko vaniljan ja raparperin yhdistelmästä, mutta minulla on vaikeuksia tyytyä vain yhteen palaan kerrallaan - pikemminkin pistelisin piirakan kerrallaan. Suosikkiohje siis jo vuosien ajalta.

Liityin tuossa Keventäjiin (5 kg pitäisi hukata jonnekin), mutta otin kuitenkin riskin tekemällä tämän piirakan. Tällä on hyvä harjoitella sitä itsekuria ja -hillintää... Mitenkähän mahtaa käydä ?

IMG_0539.jpg


Vaniljainen raparperipiirakka

pohja :
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 tl kardemummaa
ripaus suolaa
100g voita
1 kananmuna

täyte :
3 dl vaniljakiisseliä
1 l raparperipaloja
1 dl sokeria
2 tl perunajauhoja

vaniljakiisseli :
3 dl kermaa
2 keltuaista
1-2 rkl rommia t. punssia (meillä jäi väliin, kun ei ollut kaapissa kumpaakaan)
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria

Nypi taikinan raaka-aineet yhteen. Kääri taikina kelmun sisään jääkaappiin lepämään n.30min. ajaksi.

Vaniljakiisseliä varten, mittaa kattilaan kaikki muut raaka-aineet paitsi vaniljasokeri ja kuumenna sakeaksi koko ajan sekoitaen. Mausta ja jäähdytä.

Levitiä taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-26cm) ja paista uunin alaosassa 200 asteessa 10-15 min. Jäähdytä.

Paista raparperipaloja paistinpannulla hiljaisella tulella sokerin ja perunajauhojen kanssa, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jäähdytä ja siivilöi neste pois.

Kaada vaniljakiisseli jäähdytetyn pohjan päälle ja raparperit pinnalle. Paista 250 asteessa noin 5 min.

Tarjoile haaleana.

IMG_0541.jpg

Vähän jäi tänään kiisselini löysäksi - sen siitä saa, kun tekee kiireellä. Hyvää oli kuitenkin iltapäiväteen kanssa.