Taas tuli testattua leipäreseptiä Glorian ruoka ja viini -lehdestä ja samaa taattua laatua tuo oli kuin muutkin kyseisestä julkaisusta bongatut. Lisäksi tuossa viimeisimmässä numerossa on tosi monta muutakin reseptiä, joita taitaa olla ihan pakko kokeilla. Niistä sitten myöhemmn, kun on saatu maisteltuakin.

Vaalea sitruunaleipä kuulosti joltakin raikkaalta, mutta mahdollisesti nopeasti makunsa menettävältä. Ilokseni voin ilmoittaa, että ainakin pari päivää leipä on maistunut tosi hyvältä ja paahdettuna vieläkin paremmalta. Sitruuna tuoksuu, muttei maistu kuin mukavana taustamakuna. Erittäin suositeltava resepti siis...

Taas kerran hehkutetaan tuota jääkaapissa hitaasti nostatusta samalla - sillä vaan tulee parempia leipiä !

 

Päivä 1 :

7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2-3 tl suolaa

1/2 pss kuivahiivaa

2 1/2 lämmintä vettä

1 dl maustamatonta jugurttia

1/2 dl oliiviöljyä

 

Päivä 2 :

1 luomusitruunan kuori

vehnäjauhoja leipomiseen

 

Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisää nesteet. Vaivaa yleiskoneella 10min pienellä nopeudella. Taikina saa jäädä hiukan löysäksi.

Laita taikina kannelliseen, öljyttyyn astiaan ja anna sen kohota jääkaapissa vähintään yön yli.

Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja painele se levyksi. Lisää raastettu sitruunankuori tasaisesti taikinalevyn päälle. Taittele levy kerran pitkittäin ja kerran poikittain. Vaivaa hetki. 

Leikkaa taikina kahtia 2 leiväksi tai pötköstä 10-12 sämpyläksi. Pyöritä palloiksi ja muotoile ne kämmenten välissä soikean sitruunan muotoisiksi.

Kohota liinan alla vähintään 1h. Viillä leipien päälle viilto terävällä veitsellä. Laittaessasi uuniin, heitä pohjalle 1/2 - 1 dl vettä, jotta leipiin tulee rapea kuori. Paista leipiä 225 asteessa noin 20-25min ja sämpylöitä noin 12min.

Kokeile kypsyys koputtamalla pohjaa. Kun leivästä kuuluu kumea ääni, se on kypsä.