Keskiviikon alku meni kovasti jääkaapin tyhjentämisessä jääkaapista. Tämä tarkoittaa aamupalaksi pannaria ja äidin lounaaksi possupaistoksen loppuja. Iltapäiväteen kanssa sitten syötiin ruisleipää metwurstin kera ja Fazerin marjapiirakoita, äiti kun ei itse ehtinyt leipomaan.

Illaksi sitten tehtiin tomaattikeittoa ja tuttua sekaleipää. Keitto tosin kelpasi lähinnä vanhemmille ja lapsille lämmitettiin äidin varmuuden vuoksi pakkasesta ottamaa mummin makaronilaatikkoa...

Tomaattikeiton resepti on sekoitus Nigel Slateria ja Delicious-lehden resptiä, muokattuna sen mukaan, mitä lähikaupasta ja omista kaapeista löytyi. Hyvää on - varsinkin uudelleen lämmitettynä. Työvaiheita on vähän enemmän kuin käyttämissäni resepteissä yleensä, mutta lopputuloksen samettisuus palkitsee vaivannäön.

 

Samettinen tomaattikeitto

 

runsas kilo luumutomaatteja tai tavallisia pyöreitä

iso kourallinen kirsikkatomaatteja

hyppysellien sokeria ja hitunen oliiviöljyä

sellerisuolaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja laita puolitetut tomaatit uunipannulle leikkauspuoli ylöspäin. Ripottele päälle sokeria, sellerisuolaa ja öljyä. (TImjaminoksat antaisivat varmaan kivan maun, mutten tullut eilen ajatelleeksi). Laita tomaatit uuniin ja anna paahtua puolisen tuntia. Lisää kirsikkatomaatit ja anna olla uunissa vielä 15min.

Sillä välin...

50g voita

2 sipulia

3 porkkanaa

3 valkosipulinkynttä

purkillinen tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia)

2 rkl valmista paprika-tomaattipyreetä purkista (Pirkka Välimeren tahnaa nimeltään)

tuoretta basilikaa pari vartta

1 laakerinlehti

1l kasvislientä (tai kuten laitoin 1l vettä + 2 kasvisliemihyytelö-annosta)

Silppua sipuli, porkkanat ja valkosipuli hienoksi ja kuullota kattilassa sulatetussa voissa. Lisää tomaattimurska, pyree, yrtit ja kasvisliemi. Tyhjennä joukkoon vielä paahdetut tomaatit uunivuoasta ja valuta mukaan kaikki paistoliemi. Anna kiehua vajaat puoli tuntia miedolla lämmöllä.

Pyöräytä keitto tehosekoittimessa muutamassa erässä ja valuta sihdin läpi toiseen kattilaan. Kuumenna.

Tarjoile lämpimän leivän, voin (tai Oivariinin) kera.