Oli se sen verran herkullista.

Vanhasta Glorian Ruoka ja viini lehdestä tuli bongattua tämä resepti ja kyllä kannatti.

Leivoin taas leiväksi illalla, pistin jääkaappiin ja paistoin aamulla - tosin ei aamulla keritty edes maistamaan. Minä kun kuvittelin jostain syystä koko päivän ajan, että oli keskiviikko. Tein siis leivän siinä uskossa, että torstaina (kun ei tällä viikolla ollut kiire) saataisiin lämmintä leipää aamulla rauhallisella aamupalalla... Kun oikeasti oli keskiviikko niin jäi leipä maistamatta aamukiireessä.

Hmm, vastahan sitä tultiin lomalta - miten minä taas voin olla näin pahasti uuden loman tarpeessa... ?

 

Juureen leivottu sekaleipä

 

juuri

3dl vettä

3g (1tl) hiivaa

3 dl vehnäjauhoja

 

taikina

1tl suolaa

1 dl ruisjauhoja

n.2 dl vehnäjauhoja (kului meillä ainakin vähän enemmän...)

 

Valmista juuri. Liuota hiiva noin 35 asteiseen veteen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna esitaikinan käydä liinalla peitettynä huoneenlämmössä 4 tuntia.

Valmista taikina. Lisää suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot esitaikinaan muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja tasaista ja irtoaa hyvin astian reunoista.Anna kohota liinalla peitettynä 1-2 tuntia.

Leivo taikinasta pyöreä leipä jauhotetulla alustalla. Anna kohota liinan alla noin 30-60 minuuttia. Leipä on kohonnut riittävästi, kun siihen sormella kevyesti painettu koouma palautuu takaisin. Tee leivän pintaan muutamia viiltoja terävällä veitsellä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40min.

Jos haluat leipään erityisen rapean kuoren, laita uunin pohjalle astia, jossa on kuumaa vettä. Vesihöyry tekee leipään rapean pinnan paistamisen aikana.

Tulipa testattua tuo vesikikkakin ja täytyy sanoa, että leivässä on tosiaan kivan rapea kuori. Makukin on kohdallaan :-)