Basilikasta tulee jotenkin ihanan kesäinen olo, vaikka sen tuoksun ja maun tuottaisikin kaupan kasvihuonekasvatti. Pesto on yksi helpoimpia ja herkullisimpia tapoja saada kesä keskelle talven ruokapöytää.
Pesto
Sekoita tehosekoittimiessa tai yleiskoneella tai sauvasekoittimella ja hiero morttelissa yhteen :
nippu tai kaksi basilikaa
ISO kourallinen parmesaania
kourallinen pannulla pikaisesti paahdettuja pinjansiemeniä
Sido kastikkeeksi oliiviöljyllä
Sekoita pastan sekaan ja tarjoile lisäparmesaanin, pinjansiementen ja jonkun tuoreen kera. Tomaatin ja basilikan liittohan on tunnetusti taivaassa solmittu, joten ainakin tuota punaista herkkua kannattaa vierelle asetella, mikäli näin talviaikaan sattuu löytämään syötäväksi kelpaavaa.(Viime aikoina hollantilaiset terttutomaatit ovat olleet ihan siedettäviä)