Nuorimmaisen synttäreillä oli tarjolla sitruunapiirakkaa - tällä kertaa tein uunissa paistettavan version vanhan ja tutun sijaan. Kokeilin tätä Delicious-lehden reseptiä jo kerran ennenkin, joten uskallan sitä tässä suositella. Synttäripäivänä en tietenkään löytänyt vahaamattomia sitruunoita, joten maku jäi laimeaksi. Kuoriraasteen kera sitruuna tulee ihanasti läpi.

Ostin muuten jokin aika sitten irtopohjallisen piirakkavuoan. Taisi olla yksi onnistuneimpia keittiötarvikeostoksiani. Kyllä piirakka sentään on upean näköinen ilman vuokaa tarjoiluastiaan aseteltuna. Kaiken lisäksi näin saa tehtyä useamman piirakan samalla vuoalla samaan tarjoiluun. (Seuraavan ohjetta siis tulossa lähiaikoina :-)

1250012370_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

pohja :

120g suolaamatonta voita hiukan pehmenneenä

runsas 1 dl tomusokeria

2 munankeltuaista

vajaat 4dl jauhoja

muna voitelua varten

 

täyte :

5 kananmunaa

vajaat 2 dl sokeria

1,4 dl kerma

3 sitruunan kuori hienoksi raastettuna

4 sitruunan mehu

 

Hiero voi ja tomusokeri vaahdoksi ja vatkaa joukkoon keltaiset. Lisää jauhot ja sekoita muruiseksi seokseksi. Lisää 1-2 rkl jääkylmää vettä ja sekoita nopeasti taikinapalloksi. Vaivaa taikinaksi, kääri kelmun ja laita puoleksi tunniksi kylmään. 

Jauhota pöytä ja kauli taikina 2-3mm paksuksi levyksi ja vuoraa piirakkavuoka. Pistele piirakka haarukalla ja esipaista uunissa 180 asteessa 10-15min. Paras pohja tulee, kun laittaa pohjan päälle leivinpaperia ja sitten kuivia papuja, keraamisia papuja tai sitten riisiä - minä tosin paistoin ihan ilman mitään. Reunat valahtivat jonkun verran, mutta se ei makua haitannut :-)

Voitele pohja kananmunalla ja pistä vielä uuniin minuutiksi. Näin pohja pysyy rapeana eikä kostea täyte pehmennä sitä.

Lisää uunin lämpö 190 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri. Vatkaa kevyesti joukkoon kerma ja sitruunoiden kuori ja mehu. Kaada piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 20-25min.

Ota uunista ja jäähdytä ainakin tunnin verran.

Asettele päälle marjoja (meillä mansikoita ja mustaherukoita) ja sihtaa halutessasi vielä tomusokeria.